Seminář

SEMINÁŘE NOVEKO
NOVEKO 96 vzdělávání spol. s r.o.
Uprkova 5, 621 00 Brno
kancelář: Hudcova 76. areál ORGREZ
612 00 Brno
Společnost je vedená u Krajského soudu v Brně oddíl C vložka 86129.

Bankovní spojení: FIO banka č.ú. 2400726440/2010
IČO: 036 59 330
tel: 541 613 640
tel./fax: 541 613 640
skoleni@noveko.cz
Název semináře: Ochrana osobních údajů (zejména podle obecného nařízení EU – GDPR, a souvisejících předpisů) - PŘELOŽENO Z 25. 1. 2018
Kód akreditace: AK/PV-309/2015
Variabilní symbol: 218052203
Termín: 22.05.2018
Místo: ul. 28. října 124, Ostrava - Přednáškový sál Domu kultury města Ostravy  
Cena: 1.700,-
Lektor:
doc. JUDr. Soňa Skulová, Ph.D. - vysokoškolský učitel, autor učebnic a publikací z oblasti správního práva a veřejné správy, dlouholetý lektor akreditovaného vzdělávání úředníků

Časový rozvrh:

9:00 - 9:30 prezence
9:30 - 14:30 vlastní program včetně přestávek + oběd

Program:

Cílem vzdělávacího programu je přiblížit posluchačům základy, a příslušnou právní úpravu ochrany osobních údajů, a to jak obecnou, tak v podmínkách a při výkonu veřejné správy. Hlavní důraz bude položen na principy právní úpravy (zejména GDPR) nakládání s osobnímu údaji, povinnosti a odpovědnost správce, resp. zpracovatele osobních údajů, včetně úlohy pověřence pro ochranu osobních údajů, a dále oprávnění subjektů údajů (fyzických osob). Objasněna bude úloha a pravomoci dozorového orgánu, včetně sankční pravomoci.

Výklad je doplněn příklady z aplikační praxe, včetně odkazů na relevantní judikaturu a metodiku Úřadu pro ochranu osobních údajů, evropských orgánů, a také Ministerstva vnitra. Posluchač bude moci získat potřebné znalosti pro odpovídající praktické uplatnění ve své úřední činnosti.

  • Ústavní  a evropské základy ochrany soukromí a ochrany osobních údajů
  • Vztah k principu transparentnosti a informační povinnosti dle z.č.106/1999 Sb., v platném znění 
  • Soukromoprávní a veřejnoprávní režimy ochrany osobních údajů
  • Právní úprava ochrany osobních údajů  (z.č.101/2000 Sb., GDPR, (návrh) zákona o zpracování osobních údajů)
  • Působnost právní úpravy (věcná, územní, osobní)
  • Základní pojmy právní úpravy, tradiční i nové:
    • co patří pod pojem „osobní údaj“, „citlivý údaj“, „subjekt údajů“
    • kdy jde o „zpracování osobních údajů“
    • kdo je „správcem“ a „zpracovatelem“ osobních údajů
    • právo být zapomenut
    • Právo na přenositelnost údajů, a d.

 

  • Povinnosti správce a zpracovatele při zpracování osobních údajů
  • Pověřenec pro ochranu osobních údajů

 

  • Práva subjektů údajů
  • Tradiční a nové povinnosti při zpracování osobních údajů, zejména:
    • účelovost, minimalizace
    • informační povinnost
    • zabezpečení osobních údajů
    •         vedení záznamů o činnostech při zpracování
    •         posuzování vlivu na ochranu osobních údajů
    •         ohlašování případů porušení zabezpečení osobních údajů Úřadu a subjektu údajů
  • Kontrolní a sankční pravomoc dozorového orgánu, uplatňování odpovědnosti
  • Ochrana osobních údajů v činnosti obcí a krajů, vnitřní režim ochrany osobních údajů
  • Metodika, judikatura, aktuální problémy  (např. platy a odměny, sledování zaměstnanců, „kamerování“, zpravodaje, údaje z jednání zastupitelstva a rady, a další).

 

  • Diskuze
  • Účastníci obdrží osvědčení po ukončení kurzu
Akreditace: MVČR


Při neúčasti stornujeme 50% ceny semináře.